Bekijk het lied: Het Oranje Orkest

Dit is een lied wat je kunt zingen bij Koningsdag of rondom het EK of WK voetbal.

Je kunt het lied ook op andere momenten zingen met wat kleine veranderingen zoals: Het circusorkest, Het carnavalsorkest of Het Klavertje Koe orkest.

Muzikale spelletjes

Met dit liedje ben je vooral bezig met de sociale en emotionele ontwikkeling. 

  • Baby 0-1 jaar

Met deze activiteit ben je met de grote motoriek bezig.

Nodig: Lintenknutsel. Klik hier voor het maken van de: Lintenknutsel

Zet het liedje aan en geef de baby de lintenknutsel en zwaai gezellig mee met de muziek. Door het zelf voor te doen en de baby de tijd te geven zal de baby ook mee doen en de lintjes gaan bewegen.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spel ervaart de dreumes de tegenstelling in de muziek wel-geen muziek en zal die deze ook toe passen in beweging en daarmee stimuleer je de grote motoriek.

Zet de muziek aan en loop samen mee in de maat van de muziek. Zet af en toe de muziek even uit en kondig dit aan met: “eeeeen stop”. Als je de muziek stopt sta je stil. Daarna loop je weer door als je de muziek weer aanzet.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel ben je met de grote motoriek bezig maar ook met het trommelen in de maat en in een ritme.

Nodig: een trommel of iets om op te trommelen zoals een doos of een tafel.

Zing het lied en trommel mee in de maat van de muziek. De oudere peuters kunnen als het liedje bekend is in een optocht achter elkaar lopen en tegelijkertijd meespelen op de trommel. Geef steeds een ander kind de beurt om voorop te lopen, wat die bepaalt waar de optocht naartoe loopt. Tussendoor kun je stilstaan en dan zeg je: 1 2 in de maat. Daarna speel je het ritme van de tekst: lang lang kort kort lang. Als je dit 4 x hebt gedaan start je weer met het lied en loop je weer mee in de optocht.

  • Vanaf 4 jaar.

Met dit spel ben je met de grote motoriek bezig maar ook met de vorm en de maat van de muziek.

Loop in een optocht achter elkaar aan in de maat van de muziek en doe alsof je een trommel of trompet vasthoudt. Tijdens het tussenspel kun je stilstaan en marcheren op de plaats op tel 1,2,3,4,5 en op tel 6,7,8 stop je met bewegen. Dit gaat vier keer.

Deze activiteit kan ook met instrumenten. Geef de ene helft een trommel en de andere helft een kazoo. De trommels spelen mee met de 1e regel (rombom) en de kazoo’s spelen mee bij de 2e regel over de trompet. Bij de 3e en 4e regel speelt iedereen mee. Klik hier voor: Kazooknutsel

Variaties: Het is ook leuk om met een vlaggetje in een optocht te lopen en het lied te zingen tijdens koningsdag.
Zing dan de tekstvariatie: Tiereliere, tiereliere en zwaai maar met je vlag. Tiereliere, tiereliere het is Ko-nings-dag.