Bekijk hier het liedje: Kiekeboe Klavertje

Muzikale spelletjes

  • Voor alle kinderen die het boek Klavertje Koe hebben. Klik hier voor informatie over: Boek Klavertje koe

Doordat je samen het boek bekijkt en de versjes leest ben je bezig met de taal-spraakontwikkeling.

Zing het lied en zoek op elke bladzijde naar Klavertje Koe. Heb je haar gevonden zing dan “Kiekeboe!”

  • Baby 0-1 jaar

Deze spelletjes zijn goed voor de emotionele ontwikkeling en de band tussen ouder-kind of verzorger-kind.

Nodig: sjaaltje

Zing het lied terwijl je de naam van de baby zingt op de plaats van “Klavertje”. Bijvoorbeeld:

Lieve Niels, lieve Niels waar ben je?

Waar ben jij verstopt?

Lieve Niels, lieve Niels waar ben je?

Waar ben jij verstopt?

Kiekeboe!

Leg een sjaaltje op het hoofd van de baby en telkens als je zijn naam zingt til je het doekje even op. Bij “Kiekeboe!” haal je het sjaaltje in een keer van het hoofd. Als je dit spelletje blijft herhalen zal de baby zelf de doek weghalen.

Je kunt als afwisseling het sjaaltje ook eens op je eigen hoofd leggen en dan zing je:

“Lieve Niels, lieve Niels waar ben ik? Waar is mama/papa/naam verstopt?”

Wacht tot de baby het sjaaltje van je hoofd wegtrekt en zing dan “Kiekeboe!”

  • Dreumes 1-2 jaar

Deze spelletjes zijn goed voor de emotionele ontwikkeling en voor het lichaamsbesef.

1. Nodig; knuffelkoe en een theedoek

Leg de koe onder de theedoek en zing het liedje. Telkens als je “Klavertje” zingt til je even de theedoek op. Als het liedje klaar is, haal je de theedoek er helemaal vanaf en zing je: “Kiekeboe”. Als je dit spelletje blijft herhalen zal de dreumes zelf de theedoek weghalen.

2. Nodig: handspiegel met blanco achterkant

Zing het lied zoals bij het babyspel met de invulling van de naam van het kind. Kijk tijdens het zingen naar de achterkant van de spiegel. Draai de spiegel om zodat het kind zichzelf in de spiegel ziet en zing: “Kiekeboe!”

Kijk samen in de spiegel en verstop je neus en zing dan: Kleine neus, kleine neus waar ben je? Waar ben jij verstopt?

Zo kun je allerlei onderdelen van je gezicht verstoppen en weer te voorschijn toveren terwijl je samen in de spiegel kijkt.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel leren de peuters gericht te luisteren en daarmee wordt naast de muzikale ook de zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd.

Nodig: een knuffelkoe of speelgoedkoe en een kookwekker of muziekdoosje

Laat de peuter de koe zien en laat het muziekje of geluid horen dat naast de koe gezet wordt. Verstop eerst samen de koe en zet de kookwekker/de muziekdoos ernaast en laat daarna de peuter de koe zoeken, terwijl je het lied zingt. Dit zal makkelijk gaan, maar dat is niet erg. Als de peuter het spel snapt maak je het spel moeilijker door te zeggen dat je de koe gaat verstoppen terwijl de peuter niet in de kamer is. Als de peuter vervolgens de kamer weer inkomt moet hij of zij goed luisteren waar het geluid vandaan komt. Hoe lang duurt het nu voor de koe gevonden is?

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel leren de kinderen gericht te luisteren en daarmee wordt naast de muzikale ook de zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd. Ook de emotionele ontwikkeling komt hier aan de orde, omdat het een verstopspel is.

Nodig: een koe. Klik hier om te zien hoe je er een kunt maken: Knutselkoe

1. Geef de koe aan een kind met de opdracht om zichzelf met de koe goed te verstoppen. Zing met de andere kinderen het lied en voor het “Kiekeboe!” moet het verstopte kind een koe nadoen: Boeoeh. Vervolgens gaan de andere kinderen zoeken waar het geluid vandaan komt en als ze de koe gevonden hebben zing je: “Kiekeboe!”

2. Ga met de kinderen in een kring zitten. Alle kinderen doen hun ogen dicht en zingen het lied, terwijl een kind met de koe rond de kring loopt en de koe achter de rug van een van de kinderen legt. Daarna gaat het kind weer op zijn plaats zitten. Iedereen doet zijn ogen open en kijkt achter zich of de koe daar ligt. Wie de koe heeft mag daarna rond de kring en de koe bij het volgende kind neerleggen.