Bekijk het lied: Ganzenpas

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

De baby ervaart de maat van de muziek.

Ga op de grond zitten en laat de baby op schoot zitten met het gezicht naar je toe. Ben je met meerdere baby’s dan willen ze graag de andere baby’s zien en dus laat je de baby met het gezicht van je af op schoot zitten. Hou de baby bij de heupen vast. Zing het lied en beweeg je benen om de beurt door je knieĆ«n even op te tillen. Bij de Plons doe je je benen uit elkaar en dan valt de baby in “het water”.

  • Dreumes 1-2 jaar

De dreumes ervaart de vorm en de lengte van het lied.

Zing het lied terwijl de dreumes in bad zit. Laat een badeendje over de rand van het bad lopen en gooi het vervolgens in het bad met een plons.

  • Peuter 2-4 jaar

De peuter beweegt in de maat en daarmee stimuleer je naast de muzikale ontwikkeling ook de grote motorische ontwikkeling.

Zing het lied en loop achter elkaar door de ruimte met grote waggelbeweging door je bovenlijf heen en weer te bewegen. Bij de “Plons” val je allemaal op de grond. Tip: Als het lastig is om in een rijtje te lopen dan kun je een lijn op de grond tekenen met stoepkrijt of met crepetape of een draadje wol vastplakken. Vervolgens loopt iedereen langs de lijn. Een lang touw vast laten houden wil ook helpen.

  • Vanaf 4 jaar

De kinderen bewegen samen in de maat van de muziek en ze reageren op de lengte van het lied. Daarmee stimuleer je de sociale-, de grote motorische- en de muzikale ontwikkeling.

1. Leg hoepels neer in de ruimte en zeg tegen de kinderen dat dat de waterplas is. Zing samen het lied en iedereen loopt waggelend door de ruimte en moet precies op het goede moment in de plas springen, zonder nog te moeten rennen. Wie is er precies op tijd?

2. Ben je met veel kinderen, maak dan rijtjes van 3 kinderen. Ze moeten allemaal naar de overkant lopen, want daar is de waterplas. Elk rijtje heeft zijn eigen hoepel aan de overkant van de ruimte klaar liggen. Welk rijtje loopt precies snel genoeg, zodat ze op tijd aan de overkant kunnen plonzen?