Bekijk het lied: Bromtol

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Je bent hier bezig met kijken en luisteren en dat is de zintuiglijke ontwikkeling.

Laat de baby zitten en kijk samen naar een bromtol die jij laat ronddraaien, terwijl je het liedje zingt. Na het zingen luister en kijk je samen hoe de bromtol weer tot stilstand komt. Er zijn bromtollen die aan de bovenkant een knop hebben en daarna een afgesloten buis, zodat de vingers van de baby er niet tussen kunnen komen. De baby zal deze heel snel zelf kunnen laten draaien.

  • Dreumes 1-2 jaar

Je bent vooral bezig met de grote motoriek.

Dans samen rondjes en val op het eind samen op de grond. Als de dreumes nog niet goed zelf kan lopen dan is het ook een idee om hem of haar te dragen tijdens het rondjes draaien.

  • Peuter 2-4 jaar

Het is een spel die de band tussen ouder-kind versterkt en dus ben je met de sociale ontwikkeling bezig.

Peuters vinden een wild spelletje vaak heel leuk, vooral met papa en daar is deze er eentje van. Het kind gaat met zijn rug voor de ouder staan en wordt onder de oksels vastgepakt en opgetild. Tijdens het lied draaien jullie rondjes om je as en dan komen de benen van het kind vanzelf omhoog alsof het in een zweefmolen zit. Eerst heel rustig maar bij “als ik zo hard ronddraai” draai je sneller om bij het einde van het liedje samen duizelig op de grond te vallen. Let op: Zorg voor flink wat ruimte en laat het kind wel rustig landen, zodat het veilig blijft. Zoals je op de foto ziet vinden ook oudere kinderen dit leuk maar het wordt dan wel steeds zwaarder om te doen.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel ben je bezig met een luistermoment en met de kleine motoriek.

Er zijn ook bromtollen die een zoemend geluid maken als ze ronddraaien. Deze zijn wel lastig om rond te laten draaien. De kinderen proberen nu deze bromtol zelf te laten draaien en daarbij zingen jullie samen het lied. Hoe harder je de bromtol laat draaien hoe meer verschillende tonen je hoort.

Bekijk ook dit filmpje om het geluid te horen: Bromtolgeluid