Bekijk het lied:  Chillen met de ukelele 

Muzikale spelletjes

Voor dit liedje is het handig om een ukelele te hebben gestemd G-C-E-A. Een ukelele kun je stemmen met een stemapparaatje die je erop klikt. Je kunt het ook evt. doen met een app op je telefoon. Je hoef de snaren niet in te drukken en kunt jezelf begeleiden door alle snaren aan te slaan van boven naar beneden of een voor een om de beurt.

  • Baby 0-1 jaar

Het is een ouder-kind spel maar kan ook met een verzorger en daarmee ben je met de sociale ontwikkeling bezig en het is een luister en ontspanningsmoment.

Nodig: ukelele gestemd G-C-E-A

Zoek een relaxed plekje op waar je samen met de baby kunt chillen. Leg de baby op je buik en zing het lied terwijl je jezelf begeleid op de ukelele door de snaren om de beurt te laten klinken.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met deze activiteit stimuleer je de fijne motoriek.

Nodig: ukelele gestemd G-C-E-A

Speel het liedje op de ukelele door alle snaren van boven naar beneden aan te slaan; je aait de snaren. Vraag daarna of de dreumes het ook eens wil proberen. Pas op dat ze niet met de hele hand alle snaren eraf willen trekken. Help ze door eerst een vingertje te strekken en daarmee de snaren te aaien.

Let op: Laat een dreumes nooit alleen met een ukelele. Als ze aan de knopjes gaan draaien kan een snaar knappen.

  • Peuter 2-4 jaar

De peuters zijn vooral bezig met hoe lang klinkt een liedje duurt en lichaamsbesef.

Nodig: ukelele gestemd G-C-E-A

Lig met elkaar op de grond met je benen in de lucht terwijl jij de ukelele bespeeld. Als het liedje stopt en je geen ukelele meer hoort doe je je benen omlaag. Na de benen doe je je handen in de lucht en een volgende keer draai je je om en doe je je voeten in de lucht en daarna je billen. Wie gaat ipv jou de ukelele laten horen? Samen met de peuter op schoot kunnen ze al snel de ukelele laten klinken. Lukt het ze al om het hele liedje uit te spelen?

  • Vanaf 4 jaar

De kinderen zijn bezig met de vorm in de muziek en de tegenstelling tutti-solo.

Nodig: ukelele gestemd G-C-E-A en voor ieder kind een Ukeleleknutsel

Laat de ukelele zien en horen en zing het lied. Maak samen een ukelele door elastiekjes over een doosje te spannen. Zing daarna het lied met je ukelele en de kinderen spelen mee in de maat op hun eigen ukelele. Laat ze om de beurt hun ukelele horen als een solomomentje na het lied om vervolgens weer met z’n allen te zingen en te spelen.

Tip: Vanaf 4 jaar kunnen kinderen al op ukelele les. Ze leren dan eenvoudige akkoorden en melodietjes spelen. Informeer bij een muziekschool in de beurt naar de mogelijkheden.