Bekijk hier het liedje: Dommelen

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Door het liedje te zingen bij het gaan slapen zorg je voor een slaaproutine en dat geeft een veilig gevoel en versterkt je band met de baby.

Wieg je baby in je armen rustig heen en weer terwijl je het liedje zingt. Je kunt ook op een schommelstoel zitten tijdens het zingen. Zodra je baby in slaap valt leg je het al zingend in bed en neurie het liedje terwijl je uit de kamer weg gaat.

Dreumes 1-2 jaar
Door het wiegen, ervaart de dreumes een driekwartsmaat.

Nodig: een laken en je doet het samen met nog een volwassene.

Leg je dreumes op de rug op het laken met de voeten naar je toe, zodat je oogcontact houdt. Pak de punten van het doek en til samen het doek op met de dreumes erin en je krijgt een soort hangmat. Beweeg de doek heen en weer in de maat van de muziek. Als je klaar bent zorg dan dat je wiegpartner de doek hoog houdt en jij doet het omlaag. Op deze manier komt het hoofd niet met een vervelende bonk op de grond maar landt de dreumes rustig op de billen.

Peuters 2-4 jaar
Tijdens deze activiteit ben je met een thuissituatie bezig en met de maatontwikkeling.

Nodig: een (blauwe) handdoek en een knuffel of babypop

Leg de knuffel of pop op de handdoek. Pak 2 punten vn de handdoek en je peuter pakt de andere 2 punten van de handdoek. Samen wieg je de knuffel of pop heen en weer tijdens het zingen. Tot slot leg je de knuffel of pop in bed en dek je het toe met de handdoek.

Vanaf 4 jaar
Tijdens deze activiteit ontwikkel je de zintuiglijke ontwikkeling en een luisterhouding.

Nodig: een bootje of vouw er een zelf van papier. Kijk daarvoor bij: Bootknutsel

Alle kinderen liggen op hun rug met hun ogen dicht. Loop met de bootknutsel langs alle kinderen, terwijl je het liedje zingt (evt. alleen het 1e couplet) en stop bij een van de kinderen als je klaar bent met zingen. Dit kind neemt het bootje over en loopt door het lokaal en aan het einde van het liedje geeft het kind het bootje weer door om daarna weer te gaan liggen bij de andere kinderen op de grond.

Luisterspel: Loop langs de kinderen die op de grond liggen met ogen dicht en vaar met je bootje naar de overkant. Daarna vraag je de kinderen hun ogen te openen. Vraag aan de kinderen of ze hebben gehoord en gevoeld of het bootje langs kwam varen. Als iedereen het liedje goed kent wordt iemand anders kapitein. De kapitein zingt zelf het lied.