Bekijk hier het liedje: Klapliedje

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Met deze activiteit voelt je baby de maat van een walsje en door dingen te benoemen ben je ook met taal bezig.

Neem je baby in je armen op zo’n manier dat jullie oogcontact hebben. Zing het walsje en dans samen door de ruimte. Na mmmm sta je stil en kijk je samen waar je bent en benoem je wat je ziet zoals de klok, een foto of de bank.

Dreumes 1-2 jaar
Met deze activiteit leert een dreumes om in de maat te lopen en ben je naast de muzikale ontwikkeling ook bezig met de grote motoriek. Door geluiden te maken bij plaatjes ben je bezig met stemvorming.

Een dreumes oefent de hele dag met leren lopen en als ze het eenmaal onder de knie hebben willen ze niets anders dan lopen. Zing daarom de looptekst en loop samen door de ruimte met ondersteuning of zelfstandig. Na mmm stop je en benoem je waar je bent en wat je ziet.

Ik loop, ik loop, zoals je hoort,
ik loop het hele lied.
Ik loop, ik loop en ga zelfs door
ook al hoor je de woorden niet.
mmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmm
en nu weer even niet.

Tip voor kinderopvang: hang plaatjes op in de ruimte waar je op het eind bij stilstaat met z’n allen. Dat kunnen plaatjes zijn die passen bij een thema waar jullie op dat moment mee werken. Koppel de plaatjes aan een geluid dan is dat makkelijker voor de kinderen omdat niet alle kinderen al goed kunnen praten. Zo kun je boerderijdieren kiezen of vervoer.

Peuter 2-4 jaar
Met deze klapactiviteit ben je muzikaal bezig door in de maat te klappen en innerlijk te zingen. Ook stimuleer je de kleine motoriek en met de vingertopjes zelfs de fijne motoriek.

Zing de klaptekst en klap mee in de maat (op elk woord). Je kunt in je handen klappen, op je knieën, op de grond en vanaf 3 jaar is het leuk als ze proberen bij elkaar in de handen te klappen. Ook altenerend klappen op je knieën is een leuke uitdaging voor jonge peuters en klap op je knie en dan in je handen. Kijk bij elke klapactiviteit of het goed gaat en pas zo nodig je tempo aan.

Tip: klap ook eens alleen de duimen tegen elkaar en daarna je wijsvingers en tot slot alle vingertopjes.

Vanaf 4 jaar
Met deze activiteit zijn kleuters bezig met improviseren.

Nodig: klankstaven, klokkenspel of xylofoon waar je staafjes uit kunt halen.

Zing de speeltekst. Zet het instrument klaar op een tafel voor het kind. Tijdens het lied kan het kind proberen een eigen melodie te spelen. Begin met 2 staven en als het goed gaat doe je er steeds meer staven bij. Het klinkt altijd goed samen met het liedje als je de volgende tonen gebruikt: CDEGAC. Je kunt ook meerdere kinderen tegelijk laten spelen en bij mmmm een kind een solomoment geven.

klankstaven
klokkenspel
pentatonisch klokkenspel