Bekijk hier het liedje: Linedance-dance

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Met dit liedje ervaart je baby de maat van de muziek en het is een sociale activiteit voor ouder-kind.

Neem je baby in je armen en dans samen de kamer rond terwijl je het lied zingt.

Ben je met meer ouders/verzorgers met baby’s dan kun je in 2 rijen tegenover elkaar gaan staan. De baby’s willen dan het liefst zo gedragen worden met het gezicht van je af, zodat ze alles kunnen zien. Sommige baby’s vinden dat spannend en dan draag je je baby andersom, met het gezicht naar je toe. De dans gaat als volgt:

 1. stap links, stap rechts.
 2. stap links, stap rechts en klap daarbij op je eigen bovenbeen of zachtjes op de rug of buik van je baby: ligt eraan hoe je je baby vasthoudt.
 3. draai in het rond.
 4. herhaal 1,2,3
 5. Dans maar mee met de linedance-dance: loop naar de overkant en zwaai naar elkaar.
 6. herhaal het lied en eindig met een groot yeehaa!

Dreumes 1-2 jaar
De dreumes ervaart de vorm van het lied. Daarbij zijn we met de grote motoriek bezig.

Ook dreumesen vinden het fijn om gedragen te worden en dan kun je de babydans doen.

Voor de dreumes die al kan lopen kun je de dans voordoen en dan zal de dreumes je nadoen:

 1. stap links, stap rechts.
 2. klap links, klap rechts (sta hierbij stil)
 3. draai in het rond.
 4. herhaal 1,2,3
 5. Dans maar mee met de linedance-dance: pak je dreumes op en draai samen een rondje.
 6. herhaal het lied en eindig met een groot yeehaa!

Peuter 2-4 jaar
Peuters leren zelfstandig los van hun ouder te dansen en toch ook weer samen. Ze zijn motorisch bezig en met de vorm van het liedje.

Ben je met meerdere peuters met ouders oefen de dans eerst zoals bij de dreumes staat. Daarna kun je in 2 rijen tegenover elkaar gaan staan: 1 rij ouders, 1 rij kinderen. Doe de dans als volgt:

 1. stap links, stap rechts.
 2. klap links, klap rechts (sta hierbij stil bij de jongste peuters, 3+ kan klappen en er ook bij stappen).
 3. draai in het rond.
 4. herhaal 1,2,3
 5. Dans maar mee met de linedance-dance: loop naar elkaar toe, pak je peuter op en draai samen een rondje en loop naar de overkant.
 6. herhaal het lied en eindig met een groot yeehaa!

Vanaf 4 jaar
Kinderen leren de vorm van het liedje en in de maat te bewegen en ze dansen met elkaar (sociale activiteit).

Zing het lied en doe de bewegingen ieder voor zich mee.
De stap links en rechts doe je door met je hak links op de grond te tikken en daarna met rechts op de grond te tikken (zie plaatje). Bij “Dans maar mee met de linedance-dance” loop je vrij door de ruimte op zoek naar een ander plekje.

Bij een linedance doe je de dans in rijen. Eerst met je gezicht naar het noorden. Bij “dans maar mee met de linedance-dance” draai je een kwartslag en dan doe je de dans met je gezicht naar het oosten. Bij herhaling met je gezicht naar het zuiden en daarna naar het westen. Tot slot ben je bij de laatste kwartslag draai weer terug met je gezicht naar het noorden en roep je allemaal “yeeehaa!” Bij de kwartslag draai kun je met je rechter arm een beweging in de lucht doen alsof je een lasso vasthoudt. Je linker arm heb je dan in je zij. Bij het klappen kun je tegelijk ook naar links en naar rechts stappen.

Variaties:
-bij “dans maar mee met de linedance-dance” kun je een kwartslag draaien en ook van rij wisselen, bijvoorbeeld de voorste rij wordt de achterste rij en andersom.
-we draaien in het rond: kun je met een maatje doen uit de andere rij of juist iemand uit je eigen rij die naast je staat.
-je kunt ook tegenover een maatje staan en met handen vast hakken tikken en daarna samen klappen en samen draaien en daarna op zoek naar een ander maatje.