Bekijk hier het liedje: Slabbetje 

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Met dit liedje zijn we vooral sociaal bezig, verzorger met baby, onder het mom van: “alles gaat makkelijker met een liedje.”

Als een baby zijn eerste hapjes krijgt, fruit of groente, dan wordt het een feestje met een liedje erbij. Voer je baby terwijl je het liedje zingt. Vergeet de slab niet.

Dreumes 1-2 jaar
Met dit liedje doen we een doen-alsof spel en met de “Haaaap” zijn we bezig met stemvorming.

Dreumesen willen graag alles nadoen wat grote mensen doen. Geef je dreumes een pop en een leeg bakje met een lepel. Doe samen de slab om bij de baby. Zing het liedje en voer de babypop. Bij “Oh, wat zal jij groeien” til je de babypop op en draai je een rond.

Peuter 2-4 jaar
Met dit liedje zijn we bezig met timing en tekst bewust wording. Daarnaast een doen-alsofspel in de thuissituatie.

Nodig:
-leeg plastic bakje en een klein lepeltje,
-knuffels: kuikentjes, konijn, muisjes, koeien.
-Servetten of slabbetjes voor de knuffels. –
-Heb je niet alle knuffels, gebruik dan de tekening in het boek.

Zet alle knuffeldieren op een rij, in de volgorde van het liedje en geef ze een slabbetje of servet. Zing het lied en elke knuffel krijgt een hapje op het juiste moment als je er over zingt. Bij “oh, wat zal jij groeien” doe je je armen hoog in de lucht.

Vanaf 4 jaar
Met dit liedje leren ze op hun beurt te wachten en maken ze muziek met instrumenten.

Zing het liedje voor en vraag welke dieren er in dit liedje iets te eten krijgen: kuikentjes, konijn, muisjes, koeien. Eventueel laat je de geraden dieren zien in het boek. Kijk bij picknickknutsel naar een kleurplaat die bij dit lied hoort. Je kunt ook knuffeldieren naast elkaar zetten.

Vraag daarna: “Wat eten deze dieren?”
kuikentjes: graan
konijn: wortels
muizen: kaas
koeien: gras

Verdeel de klas in 4 groepen, elk groep is een dier. Als ik over de kuikentjes zing gaat de groep van de kuikentjes staan en doen ze alsof ze een hapje eten wat lekker is door met je hand langs je hoofd heen en weer te gaan met een “mmmm”. Bij “Oh wat zal jij groeien” gaat de hele klas staan en maakt iedereen zich zo lang mogelijk met de handen in de lucht en op je tenen staan.

We leggen daarna verschillende instrumenten neer en kiezen bij elk dier een instrument. Hier wat suggesties:
Kuikentjes: sambabal of stokjes
Konijn: rasp of trommel
Muizen: triangel of bekken waar je met je nageltjes overheen trippelt
Koeien: bellen, schellen, tamboerijn.

Zing het lied en laat de gekozen instrumenten om de beurt horen. Elk dierengroepje krijgt 1 instrument. Om de beurt mogen ze op het goede moment spelen, de andere kinderen herhalen de beweging met “mmmm” en het groeien op het eind.

Als dit goed gaat kun je ook nog de dieren wisselen van groep.