Bekijk hier het liedje: Kruiwagen 

Muzikale spelletjes

Kruiwagen lopen is iets wat ik als kind heel grappig vond om te doen. Iemand tilde mijn benen omhoog en ik liep op mijn handen door de kamer. Ik voelde me een echte circusartiest.

Baby 0-1 jaar
Met dit liedje ervaart de baby de maat van het liedje en kan daar zelf invloed op uitoefenen.

Bij het eerste gedeelte leg je je baby op de grond of op een aankleedkussen en zing je een kleine tekstvariatie: Met je voeten in de lucht en je billen op de grond….. Pak de voeten van je baby losjes vast en beweeg ze om de beurt in de maat van het liedje. Probeer ervoor te zorgen dat je niet aan de beentjes trekt maar laat ze zelf de beentjes weer strekken. Jij hoeft alleen maar zachtjes te duwen. Het is op deze manier een soort van luchtlopen. De baby bepaalt het tempo en dus ook hoe snel je het liedje zingt. Daarna een kleine tekstvariatie: Stap, stap, stap, daar kom ik aan, maar nu wil ik even door de kamer gaan.

Bij het tweede gedeelte neem je je baby in je armen en loop samen rond door de ruimte. Doe zelf een arm in de lucht en kijk of je baby je na doet. Daarna een kleine tekstvariatie: Stap, stap, stap, daar kom ik aan, maar nu wil ik even niet meer staan.

Dreumes 1-2 jaar
De dreumes is bezig met grote motoriek en de vorm van het liedje.

Het eerste gedeelte kun je doen zoals bij de baby’s beschreven is. Zing een een kleine tekstvariatie: Met je voeten in de lucht en je billen op de grond, zo fiets ik in het rond, zo fiets ik in het rond…. Sommige dreumesen kun zelf luchtfietsen maar moeten wel even op het idee gebracht worden. Ga zelf op de grond liggen en doe de beweging voor. Vraag je dreumes om jou na te doen.

Het tweede gedeelte willen ze vast heel graag zelf lopen met hun armen in de lucht. Doe ook hier de beweging voor door te lopen met je armen in de lucht. Daarna een kleine tekstvariatie: Stap, stap, stap, daar kom ik aan, maar nu wil ik even niet meer staan.

Peuter 2-4 jaar
Peuters zijn tijdens het liedje bezig met de grote motoriek en de vorm van het liedje. Als je het tempo van het liedje aanpast aan hoe snel ze lopen dan ben je ook met maat en tempo bezig.

Bij het eerste gedeelte gaan ze kruiwagen lopen. Vraag je peuter om de handen op de grond te doen en daarna til je bij hun voeten de benen in de lucht. Let op dat ze hun armen goed strekken. In het begin zal je als ouder de beentje en het lijf moeten tillen en zullen ze hun handen kunnen verplaatsen een voor een maar na een tijdje snappen ze hoe het moet en doen ze steeds meer zelf.

Bij het tweede gedeelte laat je ze zachtjes zakken en kunnen ze weer op hun voeten gaan rondlopen met hun handen in de lucht.

Het zal in het begin niet zo vlot gaan, dus pas het tempo van het liedje aan, aan het looptempo van de kruiwagen.

Vanaf 4 jaar
Bij deze activiteit zijn we met de grote motoriek bezig en samenspel.

Bij het eerste gedeelte gaan we kruiwagen lopen en bij het tweede gedeelte lopen we op onze voeten met de handen in de lucht.

Voor de eerste keer kruiwagen lopen, kies je een kind uit die motorisch alles snel oppakt. Doe het kruiwagen lopen voor van de ene kant van het speellokaal naar de andere kant. Aan de overkant gaan we staan en zingen we het tweede deel en lopen we terug.

Vervolgens kiest dit kind een maatje en doen ze de activiteit samen. Kijk hoe het gaat en wijs eventueel nog een koppel aan bij de herhaling.

Tip: zijn er kinderen die niet durven of er nog niet aan toe zijn om kruiwagen te lopen, laat ze dan met een speelgoed-kruiwagen rondlopen en leg er een pop of knuffel in.