Bekijk hier het liedje: Hops, het konijn

Muzikale spelletjes

Let op: dit liedje is een andere maatsoort dan je gewend bent nl 10 tellen in de maat onderverdeeld in schoteltje (3), schoteltje (3), kopje (2), kopje (2). Let in de muziek vooral op de trommel die steeds het de tellen 1, 4, 7, 9 aangeeft.

Baby 0-1 jaar
Met dit liedje ervaart de baby een andere maatsoort en zal daardoor allert kunnen reageren.

Neem je baby op schoot face to face. Terwijl je zingt flapper je bovenop je hoofd met je handen in de maat van het liedje heen en weer alsof je konijnenoren hebt. Vervolgens beweeg je je benen op en neer in de maat van het liedje bij het hoppen. Bij “hop in je holletje Hops.” doe je je armen onder je baby en bij het laatste woord “hops” doe je je benen uit elkaar en dan laat je je baby rustig in het holletje tussen je benen zakken.

Dreumes 1-2 jaar
Met dit liedje doet je dreumes bewegingen met de handen (kleine motoriek) en een verstopspel (sociaal-emotionele ontwikkeling). Het ervaart een andere maatsoort (muzikale ontwikkeling).

Ga tegenover je dreumes zitten en maak konijnenoren boven je hoofd met je handen. Je dreumes zal je proberen te imiteren. Bij het hopdeel van het lied pets je op je benen in de maat van het liedje. Op het eind verstop je jezelf door je handen voor je ogen te doen. Daarna wel weer tevoorschijn komen natuurlijk met “kiekeboe”!

Peuter 2-4 jaar
Met deze activiteit wordt de vorm van het liedje heel duidelijk. De peuters ervaren een andere maatsoort. Wie springt in de maat?

Nodig: knuffel konijn met flaporen, groot laken of parachute

Zing het liedje en laat het konijn zien. Flapper de oren in de maat van het liedje en laat het springen bij het hop-deel. Bij “Hop in je holletje Hops” verstop je het konijn onder het laken. Wijs een peuter aan die het konijn mag pakken. Nu mag hij evt met hulp de oren van het konijn doen en het laten springen en verstoppen. Na een paar herhalingen vraag je de kinderen om zelf een konijntje te zijn. Iedereen gaat staan en met je handen op je hoofd flapper je met je oren. Daarna springt iedereen rond om de parachute/laken om op het eind je eronder te verstoppen. Tip: Om in de maat te springen maak je 2 grote en daarna 2 kleine sprongetjes.

Vanaf 4 jaar
Met dit spel zijn we met fijne motoriek bezig en spelen we in de maat.

Nodig: eventueel een trommel of djembé

Maak een vuist en steek je wijsvinger en je middelvinger omhoog en hopla daar is je konijntje Hops. Beweeg tijdens het zingen je twee vingers in de maat op en neer bij het flapperen. Bij het hopsdeel beweeg je je vuist van je ene knie naar de andere en bij het holletje verstop je je hand onder je knie. Daarna herhaal je het met je andere hand. Tot slot met twee handen alleen ga je dan niet van knie naar knie want dan kom je in de knoop. Mocht je een djembé hebben of een trommel dan kan je jouw konijnenhand op je trommel laten springen. Wie doet het ook precies in de maat mee?

Konijnenhand