Bekijk hier het liedje: Eendjes voeren

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Met dit liedje ervaart de baby de geluiden van een badeend maar ook wat een eend zegt. Ook is het een activiteit waarbij de baby zijn lichaam voelt (zintuiglijke ontwikkeling).

Nodig: een badeendje en een lekker warm bad voor je baby.

Dit liedje kun je zingen terwijl je je kind in bad doet. Tijdens het “kwek-kwek” kun je het eendje over het lijfje van je baby laten lopen. Sommige badeendjes hebben een piepje en dan kun je precies op dit moment ook in je eendje knijpen tot het piept.

Dreumes 1-2 jaar
Met dit liedje leert de dreumes het geluid van een eendje na te doen. Het stimuleert ook het samen eten.

Als het buiten lente wordt is het gezellig om samen naar de sloot te gaan om te kijken of er al kuikentjes zijn. Maar eigenlijk zwemmen er altijd wel eendjes in de sloot. Als dreumesen het lastig vinden om hun korstjes op te eten, neem ze vooral mee als je naar de eendjes gaat. Zing het liedje en terwijl je de eendjes wat brood geeft, zul je zien dat je dreumes ineens ook wat brood wil.

Heb je geen sloot in de beurt, pak een blauw laken (de sloot) en leg er al je badeendjes op. Loop samen met een zakje brood rond het laken en strooi wat brood stukjes op het laken bij de eendjes. Na het liedje ga je bij de eendjes zitten en kun je samen de stukjes brood opeten. Maak er een eendenpicknick van door ze met iets lekkers te besmeren. Eet smakelijk.

Peuter 2-4 jaar
De peuters zijn met een kleine/fijne motoriek bezig als ze scheuren en ze zijn bewust met de tekst (taal) bezig, door op het juiste moment brood te geven. Muzikaal zijn we bezig met vorm en probeer maar eens in de maat te lopen.

Nodig:
-(bad- of knuffel)eendjes op een blauwe handdoek (de sloot),
-voor elke peuter een zakje voor de broodstukjes/papiersnippers.
-voor elke peuter een wit papiertje met tekening van sneetje brood, Kijk bij Broodknutsel

Begin met het in stukjes scheuren van het papieren stukje brood en de snippers in het zakje te doen. Zing ondertussen het liedje al een paar keer. Daarna leg je de handdoek met de eendjes erop in het midden. Ben je met een groepje peuters dan neem je twee peuters aan de hand en loop je zingend om de handdoek. De rest zit aan de waterkant en wachten op hun beurt. Strooi de broodstukjes naar de eendjes bij “Ik geef ze stukjes brood.” Kies daarna de volgende peuters uit herhaal de activiteit tot iedereen geweest is. Ben je met 1 of 2 peuters dan kun je ook de activiteit herhalen door steeds opnieuw je zakje weer te vullen met de snippers en opnieuw het liedje te zingen.

Vanaf 4 jaar
Tijdens dit spel zijn we bezig met stemvorming en doen alsof.

Begin met een groepsgesprek over eendjes in de sloot. Wie heeft ze wel eens brood gegeven? Met wie heb je dat samen gedaan? Oma, opa, mama, papa,…
Zing het lied en verander oma bij herhaling in opa, mama, papa of ….

We gaan een eendenorkest maken door samen het 2e couplet van het lied door een kazoo te kwaken. Kijk bij kazooknutsel hoe je een kazoo maakt of koop ze online of in een muziekwinkel.

Maak het eendenconcert compleet door er watergeluiden bij te maken. Hiervoor heb je nodig een flesje met een klein laagje water en een breed rietje. Zing door het rietje het 2e couplet en het water gaat vanzelf bubbelen. Verdeel de klas in een eendengroep en een slootgroep. De eendengroep zingt door de kazoo als bij het 2e couplet kwek-kwek staat, de rest zingt de slootgroep door hun rietje. Zo zingen ze om de beurt met een heel ander geluid. Veel plezier.

Je kunt een breed rietje gebruiken ipv het siliconenbuisje wat op de foto te zien is.