Bekijk hier het lied: Schaapjes tellen

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met deze activiteit ervaart je baby de maat van de muziek en de aanwezigheid van de verzorger en daarmee is het een sociale activiteit.

Dit is een slaapliedje. Tijdens het zingen wieg je je baby in je armen of in een draagdoek of in een hangmat. Dit geeft rust en helpt bij het in slaap vallen.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met deze activiteit ben je met een kijkactiviteit bezig en daarmee stimuleer je de zintuiglijke ontwikkeling.

Nodig: een doorzichtig doek en lammetjes of schaapjes

Laat je dreumes op zijn rug op de grond liggen en daarboven beweeg je in de maat van de muziek een doorzichtig doek heen en weer waar een schaapje op ligt. Volg de tekst van het liedje en doe er steeds een schaapje bij. Op het eind leg je het doek over de dreumes en stop je het in met alle schaapjes erbij.

  • Peuter 2-4 jaar

Met deze activiteit zijn de peuters samen bezig en is het een sociale activiteit en ze wiegen in de maat en dat is een muzikale ontwikkeling. Door tussendoor te tellen stimuleer je de cognitieve ontwikkeling.

Nodig: voor elk koppel een doek en 3 schaapjes.

De peuter gaat samen met een ander het doek met een schaapje erop heen en weer wiegen in de maat van het liedje. Bij elk volgend couplet doe je er een schaapje bij. Eerst samen tellen en dan weer verder zingen. Op het eind leggen ze de schaapjes op de grond en dekken ze de schaapjes toe en mogen ze erbij gaan liggen.

Tip: heb je niet genoeg schaapjes maak samen eerst wat schaapjes. Klik hier voor: Schaapjesknutsel.

  • Vanaf 4 jaar

Met deze activiteit ben je met een kringspel bezig, ze ervaren de vorm van het liedje en ze oefenen het tellen. Daarmee stimuleer je de sociale- de muzikale ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling.

Zit met alle kleuters in een kring. In het midden loopt een kind die bij het volgende couplet een andere kleuter aanwijst. Vraag de kinderen hoeveel schapen er lopen. Zing het 2 couplet en aan het eind wijzen beide kleuters een schaap aan. Vraag weer hoeveel schapen er in de kring zijn (4) en pas het 3e couplet aan door nu over 4 schapen te zingen. Als je wilt kun je nog een keer deze 4 kinderen een ander aanwijzen. Er zijn nu 8 schapen. Deze gaan tenslotte liggen en vallen in slaap. Hierna kun je het spel herhalen tot alle kinderen een schaapje zijn geweest. Je kunt het tot slot afsluiten met alle kinderen mee te laten doen. Hoeveel schapen lopen er op de hei?

Tip:
-Dit liedje is ook bruikbaar in de kerstperiode met herders en hun schaapjes.
-Maak samen een mobiel met schaapjes voor boven het bed van je kind. Klik hier voor: Schaapjesknutsel