Bekijk hier het lied: Je tanden

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Deze activiteit helpt bij de verzorging van je baby.

Nodig: Tandenborstel

  1. Wat zie ik in je mond? Je tanden, je tanden. Wat zie ik in je mond? Je tanden.
  2. De tandenborstel poets je tanden, je tanden. De tandenborstel poets je tanden.
  3. Aaaaaa….
  4. Je tanden zijn weer schoon, je tanden, je tanden. Je tanden zijn weer schoon, je tanden.

Zodra je baby z’n eerste tandje krijgt is het belangrijk om die te poetsen. Zing het eerste couplet en wijs naar de tandjes van je baby. Pak een tandenborstel, zing het 2e couplet en poets de tanden rustig in de maat van het liedje. Heeft je baby weinig tanden dan ben je nu misschien al klaar en sla je het 3e couplet over. Bij meerdere tanden is het 3e couplet handig en die zing je net zo vaak tot je alle tanden hebt gehad. Sluit het tandenpoetsen af met het 4e couplet.

  • Dreumes 1-2 jaar

Deze activiteit helpt bij de verzorging van je dreumes.

Nodig: Tandenborstel

Kinderen in deze leeftijd hebben vaak naast tanden ook kiezen en duurt het poetsen wat langer. Zing daarom ook de volgende coupletten:

5. Wat zie ik in je mond? Je kiezen, je kiezen. Wat zie ik in je mond? Je kiezen.
6. De tandenborstel poets je kiezen, je kiezen. De tandenborstel poets je kiezen.
7. Aaaaaa….
8. Je kiezen zijn weer schoon, je kiezen, je kiezen. Je kiezen zijn weer schoon, je kiezen.

  • Peuter 2-4 jaar

Deze activiteit helpt bij de verzorging van je peuter.

Nodig: Tandenborstel en krokodil of babypop of knuffel

Op deze leeftijd willen de peuters graag zelf poetsen. Zing het liedje en nadat je kind zelf gepoetst heeft poets jij al zingend het liedje na. Bij het Aaaa kun je ook leuk wat water gorgelen en uitspugen. Om het poetsen te oefenen kan je de peuter een krokodil geven en dan moet de peuter de tanden poetsen van de krokodil. Dat kan ook met een babypop of andere knuffel als je geen krokodil hebt.

  • Vanaf 4 jaar

Deze activiteit helpt bij de verzorging van je kleuter en het is een doen-alsof spel.

Spel 1: De tandarts
Nodig: (Tandarts)spiegel en tandenborstel

Waarschijnlijk ga je al met je peuter naar de tandarts om eens een keer in de stoel te mogen zitten. Als je kind een kleuter is zal de tandarts waarschijnlijk ook een keer in de mond kijken en wat poetsen. Met dit liedje kun je het bezoek aan de tandarts voorbereiden door in een klein toneelstukjes alles een keer na te spelen. Pak een spiegeltje van een tandarts of een kijk samen in een grote spiegel. Zing het 1e couplet over de tanden. Leg uit dat de tandarts waarschijnlijk ook de tanden gaat poetsen en zing samen couplet 2. De tandarts wil alles goed bekijken dus dan moet je je mond goed open doen en samen zing je het 3e couplet terwijl je je mond wijdt open doet en al je tanden aanwijst. Herhaal dit nog een keer maar dan voor de kiezen.

Spel 2: Eetfeest
Nodig: een tekening met een mond vol tanden in een insteekhoesje zie hieronder. Een sponskwast of een half schuursponsje. Een whiteboardstift.

Eerst gaan we wat lekkers eten met de volgende tekst: hap hap hap hap wat een lekkere aardbeien/koekjes/pizza/……. Laat ze zelf verzinnen wat ze gaan eten en maak de tanden met de whiteboardstift vies. Zing vervolgens het lied en maak met een spons (de tandenborstel) de tanden weer schoon. Herhaal zo vaak je wilt.