Bekijk hier het lied: Verstoppertje

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met deze activiteit leer je de baby dat iets wat weg is, er toch nog kan zijn en dus ben je bezig met de emotionele ontwikkeling.

Nodig: sjaaltje of tissue of ander doekje.

Zing het liedje en wapper boven de baby met het doekje. Leg het doekje over je gezicht en zing dan: “wie niet weg is, is gezien.” In plaats van “Ik kom” zing je “Kiekeboe!” en trek je het doekje weg en zie je elkaar weer. Na een tijdje zal de baby het doekje zelf van je hoofd afhalen. Met een doorzichtig doekje kun je ook het doekje op het gezicht van de baby leggen en als de baby zelf het doekje weghaalt roep je vrolijk “Kiekeboe!”

  • Dreumes 1-2 jaar

Met deze activiteit leer je de dreumes dat iets wat weg is, er toch nog kan zijn en dus ben je bezig met de emotionele ontwikkeling.

Zing het lied en verstop jezelf op een zichtbare plaats. Als de dreumes je gevonden hebt zing je vrolijk “Kiekeboe” in plaats van “ik kom”.

Herfsttip: Je kunt dit lied ook zingen terwijl je een heel groot blad van een boom voor je gezicht doet. Geef je dreumes er ook een en zing het liedje en op het eind: “kiekeboe”.

  • Peuter 2-4 jaar

Met deze activiteit leer je de peuter dat iets wat weg is, er toch nog kan zijn en dus ben je bezig met de emotionele ontwikkeling. Verder leer je gericht te luisteren en ben je dus met de muzikale ontwikkeling bezig.

Nodig: knuffels en eierwekker.

Zing het lied en verstop jezelf met een knuffel op een niet zichtbare plaats ergens in de kamer en doe een tikkende eierwekker aan op 1 minuut. Daarna mag de peuter je gaan zoeken. Lukt het niet binnen de minuut dan zal de wekker afgaan en word je al snel gevonden. Draai het daarna om en geef je peuter een tikkende wekker mee en zing het lied. Nu moet jij zoeken. Tot slot verstop jij de knuffel met de tikkende wekker maar je hoeft er zelf niet bij te blijven. Kan je peuter horen waar de knuffel verstopt is?

Tip: Er zijn ook rond Pasen sprekende eieren te koop, maar ook Nijntje speelt verstoppertje. Deze kun je ipv de eierwekker ook gebruiken.

  • Vanaf 4 jaar

Met deze activiteit ben je bezig met de emotionele ontwikkeling. Verder leer je gericht te luisteren en ben je dus met de muzikale ontwikkeling bezig.

Speel buiten verstoppertje en zing het lied erbij. Wie kan het beste zoeken? Wie het eerst gevonden wordt moet daarna de zoeker zijn.

Pietenverstopspel
Rond Sinterklaas kun je deze tekstvariatie zingen:
Piet ga je verstoppen, ik tel van 1 tot 10;
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
Wie niet weg is, is gezien. Rom-bom!

Nodig: 1 pietenmuts, trommel of iets om op te trommelen.

Geef 1 kind een pietenmuts op en trommel. Alle kinderen in de kring doen hun ogen dicht en zingen het lied terwijl het Pietje zich ergens verstopt. Op het eind van het liedje trommelt de piet op “Rom-bom!” en wijzen alle kinderen met hun ogen dicht aan waar ze denken dat de Piet verstopt is. Daarna mag iedereen kijken en komt Pietje tevoorschijn. Wie had het goed gehoord?

Tip: Kinderen willen ook wel eens Sinterklaas zijn. Zing dan over Sint ipv. Piet en zet een mijter op ipv een pietenmuts.