Bekijk hier het lied: Ge-emmer

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spel ben je door het voelen van water bezig met de zintuiglijke ontwikkeling.

Nodig: emmertje

Op een mooie zonnige dag is het heerlijk om naar zee te gaan. Loop met je baby op je armen over het strand, vul je emmer met water en zing:

Met mijn emmer in mijn hand loop ik op het warme strand. 
Al het water van de zee neem ik in mijn emmer mee.
Tralala….

Bij het tralala ga je samen even zitten en speel je met het water door erin te roeren met je vingers, ermee te spetteren en op het eind van het tralala giet je het water over de voetjes leeg of als het al wat meer gewend is kun je steeds verder gaan en als je zin hebt giet je het helemaal over jezelf leeg.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spel ben je door de vorm van het liedje met de muzikale ontwikkeling bezig.

Nodig: emmer en strand met schelpen of steentjes

Zoekspel
Dreumesen vinden alles op het strand en zien de kleinste schelpjes. Ook bij een kiezelstrand kun je mooie steentjes verzamelen. Pas de tekst aan door over steentjes te zingen ipv schelpjes. Met dit liedje kun je samen rondlopen en alles in een emmertje doen.

Soepspel

Extra nodig: een schepje

Zodra het mooi weer is, ga je vast een keer naar het strand of kom je ergens waar water en zand is om lekker mee te kliederen en soep maken van water en zand blijft favoriet. Zing dan de volgende tekst:

A-deel
Met mijn schepje in mijn hand,
vul mijn emmer vol met zand.
Al het water van de zee,
roer ik in mijn soepje mee,

B-deel
Tralalalala…

Bij het A-deel schep je wat zand en water in de emmer.

Bij het B-deel roer je het door elkaar en kieper je de emmer op het eind om, zodat je daarna weer opnieuw kunt beginnen. Soms wil een dreumes langer bezig zijn met scheppen of roeren, dan kun je het A of B deel natuurlijk ook een paar keer herhalen voor je verder gaat.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel ben je bezig met de muzikale ontwikkeling door de vorm van het lied en met tellen en sorteren en dat is de cognitieve ontwikkeling.

Nodig: voor elk kind een emmer en schelpen.

Als je binnen bent en je wilt een dagje strand nog eens herbeleven dan kun je de schelpen die je hebt gevonden neerleggen op een kleed. Als je geen schelpen hebt kun je ze eerst samen knutselen. Klik hier voor Schelpenknutsel.

Zing het A-deel en loop met je emmertje om het kleed.
Bij het B-deel mag je de schelpjes zoeken en in je emmer stoppen.

Na afloop kun je tellen hoeveel schelpjes je in je emmer hebt. Daarna leg je ze weer op het kleed en begin je opnieuw.

Extra: Je kunt ook een sorteer opdracht geven door te zeggen dat ze alleen alle kleine schelpjes mogen pakken of juist alle grote of je noemt een kleur.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel ben je met de muzikale ontwikkeling bezig en wel de tegenstelling 2-delige maatsoort en 3-delige maatsoort.

Begin met een gesprekje over de zee. Wat kun je op het strand en aan zee vinden? Schelpen, zand, stokjes, kwallen, vissen, bootjes, emmertje, schep, handdoek, ….. Wie heeft er deze strandspullen thuis?

Verzamel met elkaar alle strandspullen en leg ze in de kring. Geef 1 kind een emmertje en laat hem om de kring lopen en zing wat hij in de emmer moet doen tijdens het tralalala. Dat moet dus iets zijn wat er in de kring ligt. Daarna geeft hij het emmertje door aan het volgende kind die weer iets anders in de emmer moet doen.

Luisterspel

Nodig: heel veel schelpen, en voor ieder kind een emmertje en een grote ruimte.

Elk kind loopt rond met een emmertje om bij het B-deel schelpjes te verzamelen. Zijn ze allemaal in de emmertjes op het eind van het B-deel? Speel nu de instrumentale versie van het lied en zing niet mee. Zeg dat ze goed naar de muziek moeten luisteren om te horen wanneer je de schelpjes mag verzamelen.

Tip: heb je heel veel kinderen dan kun je ook om de beurt schelpjes verzamelen. Aan het eind geven de kinderen hun emmertje door aan het volgende groepje. De kinderen aan de kant mogen meeklappen bij het A-deel of meespelen in de maat op een trommel. Bij het B-deel kunnen ze heen en weer wiegen of wrijven over het vel van de trommel. Tot slot is het leuk om samen de video te bekijken van het blazen op schelpen. Die kun je vinden onderaan de pagina: schelpenknutsel.