Bekijk het lied: Wiebeltak

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit liedje ben je vooral bezig met het evenwichtsorgaan en dus de grote motoriek. 

Nodig: een laken en iemand anders om te helpen.

Leg je baby op een doek op zijn rug met het gezicht naar je toe. Pak de punten van het laken op samen met een ander en wieg de baby rustig heen en weer. Stop met wiegen bij “KRAK” en leg de baby met het laken zachtjes op de grond neer. Pak je baby op in vliegtuighouding en vlieg samen door de ruimte om op het eind samen te gaan zitten en elkaar lekker te knuffelen. Deze activiteit kun je beter niet doen vlak na een voeding maar helpt wel goed bij darmkrampjes.

Image result for vliegtuighouding baby vliegtuighouding

Ben je alleen, ga dan op je rug liggen met je baby op je onderbenen, zie foto hieronder:

Image result for yoga met baby

Zing het lied en wiebel de baby heen en weer door je benen naar links en rechts te bewegen. Bij “krak”doe je je benen uit elkaar en vang je je baby op om daarna samen op te staan en rond te vliegen. Bij “woei” land je samen op de grond  om daar weer alles te herhalen.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit liedje ben je vooral bezig met de band tussen ouder-kind en daarmee de sociale en emotionele ontwikkeling. 

Ga zitten op een stoel en leg je ene been over de andere. Leg je dreumes met zijn buik op dat onderbeen en houd elkaars handen vast. De billen van de dreumes leunen op je voet. Wiebel je been op en neer en bij “KRAK” laat je de dreumes van je been glijden door je voet te strekken. Vlieg daarna samen door de ruimte. Bij “WOEI” pak je je dreumes op en ga je weer zitten om elkaar te knuffelen en weer opnieuw te beginnen.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit liedje ben je vooral bezig met taalontwikkeling door tekst-uitbeelding. 

Nodig: een deken en voor iedereen 3 vingerpopjes van een kuikentje. Zie Kuikenknutsel.

2016-03-09 12.52.41

Sta stil als een boom. Doe op 3 vingers van je rechterhand de kuikentjes en je linker onderarm wordt de wiebeltak. Begin met zingen en laat de kuikentje op de wiebeltak heen en weer wiebelen. Bij “KRAK” zakt je onderarm naar beneden en gaat iedereen door de ruimte bewegen met de kuikentjes in de lucht. Bij “WOEI” ligt iedereen op de deken.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit liedje ben je vooral bezig met het doen-alsof, ruimtelijke oriëntatie en het gevoel van lengte van de muziek.

Nodig: een dik touw en voor ieder kind een stoel.

Alle kleuters zitten in een kring en in het midden ligt een dik touw (de tak) en daarop zitten 3 kleuters als een kuikentje op en neer te wiebelen. Zing het liedje en bij “KRAK” vliegen de kuikentjes weg om precies bij “WOEI” weer op hun stoel te zitten. Wie was er precies op tijd? Daarna kan het spel herhaald worden met 3 nieuwe kuikentjes. Je kunt ook meer of minder kinderen op de tak zetten door het getal aan te passen in het liedje.