Bekijk hier het lied: In mijn eendje

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spelletje ervaart de baby het verschil tussen wel en geen muziek en je bent met de taal-spraakontwikkeling bezig door het geluid van de rem na te doen.

Leg de baby op een kleed en trek het kleed door de kamer en sta stil naar ‘iiii-stop!’ Je kunt het ook zingen, terwijl je in de auto zit onderweg naar oma. Helaas kun je dan niet op de rem trappen op het goeie moment van het liedje, maar je kunt wel het geluid van de rem nadoen. Als de baby groot genoeg is om op een loopautootje te zitten, kun je dit liedje natuurlijk ook zingen. Duw het door de kamer en sta stil na ‘stop’. Misschien dat ze het na verloop van tijd zelfstandig kunnen doen.

Tekstvariatie:
En ik rij in mijn eentje in mijn eendje toedeloe, ik ga naar oma* toe. 2x
Maar als ik net de straat uit ben, trap even op de rem. iiiiii-stop!
En ik rij in eentje in mijn eendje toedeloe, ik ga naar oma* toe. 2x

Zeg daarna waar je dan naar toe gaat bijvoorbeeld naar tante of de winkel of herhaal dat je naar oma gaat.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spelletje ben je bezig met de ontwikkeling van de fantasie.

Geef je dreumes een doos en duw het de kamer rond en maak er lekker veel autogeluiden bij en start daarna met zingen. Als stuur kun je hem/haar een plastic bord geven of een rond trommeltje waar je op kunt slaan bij ‘Toet, toet, toet’.

diy, knutselen, knutselidee, ideeën, tips, peuter, kleuter, kind, auto, racewagen, raceauto, car, formule 1, max verstappen, inspiratie, krijt, karton, doos, knijper, voetafdruk, vaderdagidee, traktatie, gezond, appel

Als je het zin hebt kun je ook een auto maken van een grote kartonnen doos. Klik hier voor: Autoknutsel

Als je kind goed kan lopen is het ook leuk om lekker rond te lopen door de kamer met een stuur/bord in je handen. Kijk uit het raam als je daarover zingt om vervolgens weer verder te rijden. Zing het liedje ook eens langzaam of snel.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spelletje ben je bezig met de ontwikkeling van de fantasie door ‘doen-alsof spel’. 

Ga samen in een hoepel staan en houd die vast, terwijl je ermee door de ruimte rijdt; Je hoepel is de auto. Welke kleur heeft jouw auto? De hoepel kan ook een tunnel worden door hem rechtop neer te zetten en erdoor heen te kruipen. Je kunt als het goed gaat deze twee spel-elementen combineren met de volgende tekstvariatie:

En ik rij in mijn eentje in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x
Totdat we even stil staan om dan door de tunnel gaan.
Toet, toet, toet.
En ik rij in mijn eentje in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel ben je bezig met tellen en met fantasiespel door te doen-alsof. Het is ook een sociale groepsactiviteit.

Introductie: Leg uit aan de kinderen wat een eend voor een auto is en dat Parijs de grote stad met de Eiffeltoren is, de hoofdstad van Frankrijk. Het is leuk om samen dit filmpje te bekijken over een eend die in Parijs rijdt: Video over de eend in Parijs. 

Spel: Een kind wordt chauffeur en krijgt een trommel als stuur. Laat hem/haar rond rijden door de ruimte en steeds mag er iemand instappen als de eend stil staat. De kinderen pakken dan de schouders vast van de chauffeur. Nu rijdt de chauffeur niet meer alleen en zingen we dus: “en we rijden met z’n tweeën in mijn eendje naar Parijs. De volgende keer rij je met zijn drieën en tenslotte met ’n vieren.

Je kunt ook een aantal stoelen bij elkaar zetten als een auto. De chauffeur heeft het stuur vast en noemt een naam van wie erin mag stappen. In een gymzaal kun je ook meerdere auto’s door matten neer te leggen. Elke mat is een auto. Zing de volgende tekstvariatie:

En ik rij in mijn eentje in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x
Stap maar in dat kan nog wel, dan gaan we met het hele stel.
Conny stap in.
En we rijden met zijn tweeën in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x
Stap maar in dat kan nog wel, dan gaan we met het hele stel.
…(naam)…stap in.
En we rijden met zijn drieën in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x
Stap maar in dat kan nog wel, dan gaan we met het hele stel.
….(naam)….stap in.
En we rijden met zijn vieren in mijn eendje naar Parijs, het is een lange reis. 2x

In een eend kunnen heel veel mensen, dus je kunt afsluiten met de hele groep, door de groepjes (de gevulde auto’s) om de beurt in te laten stappen. De juf is dan chauffeur en neemt iedereen mee. Steeds even tellen met hoeveel je bent voor je verder rijdt. Kijk daarna samen naar de volgende video om te zien hoeveel kinderen er in een eend kunnen; leer je meteen tellen in het Frans: Video

 

Extra tekstvariatie voor tijdens de Tour de France:
En ik rij in mijn eentje op mijn racefiets naar Parijs het is een lange reis 2x
nog even op de trappers staan, want de finish komt er aan.
Tring, tring, tring.
En ik rij in mijn eentje op mijn racefiets naar Parijs het is een lange reis 2x