Bekijk het lied: Varkentje wassen

Muzikale spelletjes

Baby 0-1 jaar
Met dit spelletje ervaart de baby de vorm van het liedje en versterk je als verzorger de band met het kind.

Je kunt het liedje zingen voor je baby tijdens het verschonen op het aankleedkussen of tijdens het in bad doen. Je zegt eerst: Wat, wat, wat is dat, een varken ligt te rollen in het modderbad. Na het “Ooo nee” was je de baby van top tot teen. Dat mag best wat rustiger dan in het filmpje. Kijk goed naar je baby en maak oogcontact. Na veel herhaling weet de baby dat je het hoofd gaat wassen als je zingt: Schuim op je haren. Misschien doen ze alvast hun ogen dicht.

Dreumes 1-2 jaar
Met dit spelletje wordt de dreumes zich bewust van hoe lang het liedje duurt. 

Nodig: washandje

Geef tijdens het wassen de dreumes een eigen washandje als het in bad gaat, zodat het zichzelf kan wassen terwijl jij je kind wast. Na veel herhaling zal het kind zelf delen van de tekst meegaan zeggen. Schuim op je haren kun je ook echt doen en maak er maar een mooie schuimkroon van en kijk samen in de spiegel hoe het eruit ziet.

Peuter 2-4 jaar
Met dit spelletje stimuleer je de fantasie met het doen alsof spel en ervaren ze de vorm van het lied.

Nodig: washandje

Je kunt dit liedje ook op het droge zingen met een groepje kinderen. Doe alsof je jezelf gaat wassen met de washand en de kinderen zullen het nadoen. Misschien wil de peuter jou ook even wassen met de washand. Verzin samen wat het varken allemaal in het modderbad doet. Een varken ligt te rollen of te lezen of te springen of…..

Vanaf 4 jaar
Kinderen ervaren de vorm van het lied. Ze benoemen verschillende onderdelen van het lichaam. 

Nodig: washandje en voor spel 2 (varken)knuffel en een badje met water en zeep.

  1. Zing het lied en benoem steeds een onderdeel van het lichaam wat je grondig gaat wassen.                                   We gaan jou even wassen spetter spat. Hup met je billen* in het bubbelbad ……                                                         Billen* vervang je dan in benen, armen, voeten, buik…..
  2. In de zomer is het bij mooi weer altijd leuk om met water te spelen. Geef je kind de knuffel en ga die samen wassen in het badje buiten. Na afloop lekker laten drogen in de zon en alle knuffels zijn weer eens in bad geweest. Bij minder mooi weer en de overige tijd van het jaar kun je ook met je knuffel onder de douche of in bad en laat je je knuffel daarna drogen bij de verwarming of open haard.

Tip: Knutsel samen een washandje als een dier. Klik hier voor: Washandknutsel