Bekijk het lied: Tafeltje dekje

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spelletje versterk je als verzorger de band met het kind en zorg je voor structuur in de dag.

Zo rond etenstijd worden baby’s vaak onrustig en willen ze alle aandacht terwijl je eigenlijk even geen tijd hebt, want de tafel moet gedekt worden. Draag je baby in een buikdrager of rugdrager terwijl je het lied zingt en ondertussen de tafel dekt. Vind je dat te lastig dan kun je de baby ook alvast in de stoel zetten aan tafel, terwijl jij het lied zingt. Maak het lied langer door over alles te zingen wat je op tafel zet. Als je dit dagelijks herhaalt komt er structuur en weet de baby dat het na het liedje even muziek kan maken en dan komt het eten.

 

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spelletje kan de dreumes meehelpen in huis en daarmee stimuleer je de sociale ontwikkeling.

Een dreumes wil graag helpen in huis en mama en papa nadoen is een feest. Als je de tafel gaat dekken kun je de dreumes zijn eigen bord en lepel op tafel laten leggen, terwijl jijzelf de rest van de tafel dekt en het liedje zingt. Als alles op tafel ligt kan je dreumes aan tafel gaan zitten en even met de lepel op het bord tikken terwijl daarna het eten op tafel gezet wordt.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel kan de peuter meehelpen met tafel dekken en daarmee stimuleer je de sociale ontwikkeling. Je stimuleert de muzikale ontwikkeling omdat je bezig bent met verschillende klanken en in de maat tikken.

Bij mooi weer kun je lekker buiten gaan picknicken maar bij slecht weer is het ook leuk om onder de tafel eens een picknick te organiseren voor alle knuffels of vriendjes uit de straat. Leg een kleed op de grond en dek samen het picknickkleed terwijl je het lied zingt. Voor het eten eerst even lekker tikken en muziek maken door met de lepel op het bord te tikken. Hoe klinkt het als je in de lege beker tikt of roert? Maak er een klankspel van door op de rand van het bord te tikken, in het midden en ook eens op het kleed. Wissel de verschillende manieren van tikken af en daarna komt het eten.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel stimuleer je de sociale ontwikkeling en de muzikale ontwikkeling.

Dek samen de tafel terwijl je het lied zingt. Daarna ga je muziek maken door met je lepel op het bord te tikken of door te roeren op het bord of in de beker. Ontdek samen verschillende klanken en wissel hard-zacht en langzaam-snel af. Om de beurt mag iemand iets bedenken waarna je het allemaal tijdens het zingen nadoet.