Bekijk het lied: Sjaaltje

2015-07-07 09.50.37

Voor dit liedje kun je sjaaltjes gebruiken die je kunt kopen bij: ll kindermuziekwinkel

Of je maakt ze zelf zie: Sjaaltjes knutsel

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spel ben je me de emotionele ontwikkeling bezig omdat het een verstop-spel is. Door het voelen en kijken stimuleer je ook de zintuiglijke ontwikkeling. 

Leg de baby op de rug en wapper met het sjaaltje een keer links en dan eens rechts, een keer heel hoog en een keer laag zodat het de baby een beetje kriebelt. Zing ondertussen het lied en laat het sjaaltje op het gezicht van de baby vallen als je zingt: “en laat ik het toch vallen”. Bij “kiekeboe” haal je het sjaaltje weg of je wacht tot de baby het sjaaltje zelf weghaalt en dan zeg je “kiekeboe”. Als de baby bekend is met het spelletje en het doekje al vaker uit zichzelf weg haalt kun je het spel spannender maken door niet doorzichtige sjaaltjes te gebruiken.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spel ben je me de emotionele ontwikkeling bezig omdat het een verstop-spel is. Door het voelen en kijken stimuleer je ook de zintuiglijke ontwikkeling. 

Geef de dreumes een sjaaltje en pak er zelf ook een. Wapper met je sjaaltje heen en weer. Dit kan terwijl de dreumes staat of zit. Op het eind leg je je sjaaltje op je eigen hoofd en ga je voor de dreumes op ooghoogte zitten en nodig hem of haar uit om het doekje van je hoofd weg te trekken om vervolgens “kiekeboe” te zeggen waarna het spel opnieuw gespeeld kan worden. Je kunt het spel ook afwisselen door ook het doekje op het hoofd van de dreumes te leggen.

Tip: Wissel met elkaar van sjaaltje, zodat je ook eens een andere kleur hebt om doorheen te kijken.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel zijn de peuters bezig met de fijne motoriek en de zintuiglijke ontwikkeling. 

Geef alle peuters twee lintjes en zing de tekstvariatie: “Ik wapper met de lintjes hier en daar….maar laat ik ze toch vallen dan zoeken wij ernaar.”

Zet een leuk dansmuziekje op en dans met de lintjes. Pak na het dansen een grote hoepel en zing het lied “Ik zag twee slangen de was ophangen” terwijl de peuters de lintjes over de hoepel leggen. Het is best een klus maar met geduld blijven ze liggen. Daarna nodig je de kinderen uit met hun hoofd om onder de hoepel te gaan liggen op hun rug. Zing nu het lied “Sjaaltje” met de tekstvariatie en beweeg de hoepel rustig in de maat van het liedje heen en weer boven de peuters. Bij “Maar laat ik ze toch vallen” schud je de hoepel op en neer tot alle lintjes op de kinderen vallen om daarna “kiekeboe” te zeggen als de peuters weer onder alle lintjes tevoorschijn komen.

Tip: Heb je geen hoepel dan kun je ook een bezemsteel gebruiken.

  • Vanaf 4 jaar

Bij dit spel ben je met de sociale ontwikkeling bezig en het toepassen van de maat.

Nodig: een doek, groot genoeg voor de hoeveelheid kinderen om allemaal eromheen te staan.

Zing de volgende tekstvariatie:

We wapperen het doek op en neer.

We laten het niet los, houden het stevig in de hand.

We wapperen het doek op en neer.

Maar houden we het hoog, loopt…(naam kind)… naar de overkant.

Spel: Alle kinderen houden het doek stevig vast aan de rand en wapperen dit in de maat van het lied op en neer. Aan het eind van het lied houdt iedereen het doek omhoog en noemt de spelleider de naam van het kind wat vervolgens onder het doek door naar de overkant loopt.