Bekijk het lied: Paardje rijden

paardje rijden

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spelletje ervaart de baby het verschil tussen langzaam en snel en versterk je als verzorger de band met het kind. Door de massage ben je bezig met de zintuiglijke ontwikkeling.

Leg de baby op het aankleedkussen en kijk elkaar aan terwijl je het lied zingt. Ondertussen loop je met platte handen in de maat over het lijfje van de baby. Begin eerst in een rustig tempo en versnel bij “het paard gaat in draf”. Tot slot aai je de baby van boven naar beneden in een beweging. Niet te zacht want dat kietelt en dat is niet de bedoeling. Bij “Yeah-hah!” geef je de baby een knuffel. Als dit spel bekend is kun je de baby ook op de buik laten liggen op het kussen en dan loop je dus met je handen over de achterkant van het lijfje van de baby.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spelletje ervaart de dreumes het verschil tussen langzaam en snel. 

Zet de dreumes op schoot en hobbel in de maat van het liedje het kind op en neer door je knieën steeds even omhoog te doen. Begin eerst in een rustig tempo en bij “het paard gaat in draf” beweeg je sneller. Tot slot strek je je benen en dan kan je dreumes van schoot glijden.

Tip: Als je tijdens dit spel de dreumes bij de heupen vasthoudt dan zal de dreumes actiever gaan zitten en zelf meer meedoen. Dit is goed voor het evenwichtsgevoel en de grote motoriek.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spel passen de peuters langzaam en snel toe en zijn ze bezig met de grote motoriek.

Geef de peuter een stokpaardje en laat het door de kamer lopen terwijl je het liedje zingt. Eerst langzaam lopen, dan snel en op het einde glij je van de stok af. Ben je met meerdere peuters dan kun je ook om de beurt met de stokpaard rondlopen terwijl de rest kijkt of ook alvast meeloopt zonder stokpaardje.

Tip: Voor je het liedje start kun je de peuter(s) alvast laten lopen en laten reageren op langzaam en snel door langzaam of snel met 2 helften van kokosnoten tegen elkaar te tikken.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel gaan de kinderen langzaam en snel toepassen door in de maat mee te tikken.

Geef het kind 2 helften van kokosnoten. Heb je die niet dan kan het ook met 2 stevige plastic bekers die je omgekeerd op de grond tikt. Bekers kunnen kleuters beter vasthouden dan kokosnoten, die vaak net iets te groot zijn voor de kleine kleuterhanden. Zing het lied en laat het paardje horen door in de maat van het liedje mee te tikken met de bekers op de grond. Eerst langzaam tikken, dan snel en bij “Yeah-hah!” vallen de bekers om.

Tip: Draag de kleuter op je rug terwijl jijzelf het paardje bent en eerst langzaam en dan snel door de ruimte loopt. Op het eind glijdt de kleuter voorzichtig van je rug. Ze kunnen ook elkaar op de rug dragen als het paard op handen en voeten loopt. Het versnellen is wel lastig op deze manier maar het steigeren en eraf glijden is wel heel leuk bij deze manier van dragen.