Bekijk het lied: Okido

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spel versterk je als verzorger de band met de baby en voelt de baby zijn lichaam. Hiermee ben je met de sociale en de zintuiglijke ontwikkeling bezig.

Als je baby in bad is geweest, is het heerlijk om het hele lijfje even te masseren waarna het relaxed in slaap kan vallen. Zing dit lied terwijl je de baby masseert en gebruik daarbij evt. babyolie. Zing over alles wat je masseert:

  1. Dinge dange dong je benen, eentje zus (linker been masseren/aanraken) eentje zo (rechter been idem) okido
  2. Dinge dange dong je voeten/tenen
  3. Dinge dange dong je armen
  4. Dinge dange dong je handen/vingers
  5. Dinge dange dong je buikje, even zus, even zo, okido
  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spelletje ervaart de dreumes meerdere klankkleuren en leert het om in de maat te tikken terwijl jijzelf het goede voorbeeld geeft en kijkt hoe snel de dreumes zelf zal willen en kunnen tikken.

Nodig: houten blokjes

Geef de dreumes in elke hand 1 blokje en pak zelf ook 2 blokjes die je tegen elkaar tikt. Zing de volgende tekst:

  • Dinge dange dong de blokjes, tikken zus, tikken zo, okido.

Je kunt de blokjes ook op de grond tikken of op een doos of op iets anders.

Tip: Na het tikken, kun je de blokjes stapelen en pak je er meer blokjes bij om meerdere of hogere torens te maken. Gooi tot slot de toren om en zeg dan “eeeen boem”.

Zing ondertussen: Dinge dange dong de blokjes, eentje zus, eentje zo, okido. 

  • Peuter 2-4 jaar

Bij dit spel zijn we met klankontdekking bezig en met de kleine motoriek.

Tik met stokjes op elkaar, op de grond, op de punten van je schoenen terwijl je het liedje zingt en ontdek de klankverschillen. Probeer ook eens op een moeilijkere manier te tikken door eerst op de grond en dan de stokjes op elkaar te tikken of om en om met links en rechts. De stokjes kunnen ook rollen wat een mooi geluid geeft op plavuizen of houten vloeren. De stokjes kunnen ook op klankstaven, klokkenspelen of xylofoons spelen.

Je kunt ook stokjes maken, zie Stokjesknutsel

  • Vanaf 4 jaar

Bij dit spel gaat het om samenwerking en ben je met de grote motoriek bezig.

Nodig: een bol wol.

Sta met de kleuters in de kring en geef de eerste kleuter het begin die je vastplakt op de grond met crepetape, bij zijn voeten. Deze kleuter rolt de bol naar een andere kleuter aan de overkant, die vervolgens de wol weer naar de volgende rolt tot iedereen is geweest. Tussendoor plak je de wol steeds vast op de grond. Zing ondertussen:

Dinge dange dong we rollen even zus, even zo, okido.

Er ontstaat een doorhof van wol op de grond waar we allemaal over gaan lopen. Zorg dat je niet van het touwtje afvalt en zing ondertussen:

Dinge dange dong we lopen even zus, even zo, okido.

Tip Mission Impossible spel voor grotere kinderen.

Plak de wol niet op de grond maar laat de kinderen de wol vasthouden op verschillende hoogtes of maak ze op verschillende hoogtes stevig vast in het lokaal. Er ontstaat een soort laserdoolhof waar de kinderen om de beurt doorheen moeten lopen zonder de draden aan te raken. Het is leuk om hier rode wol voor te gebruiken, zodat de draden op lasers lijken. Speel ondertussen op repeat de muziek: Mission Impossible

Voor meer spelideeën van 0-4 jaar klik op de volgende link: Muziek met het Jonge Kind Okido