Bekijk het lied: Met de kippen op stok

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spelletje ervaart de baby het ritme van het lied, stimuleer je de grote motoriek en versterk je als verzorger de band met het kind. 

Dit spelletje is geschikt voor baby’s die goed hun hoofd zelfstandig rechtop kunnen houden.

Ga zitten met de baby op schoot, face to face en houdt de handen vast. Zing het lied en beweeg je benen snel op en neer in het ritme van het lied. Daardoor is er aan het eind van elke zin heel even een rustmoment. Als je kukelekuh roept, trek je de baby voorzichtig aan de handen, tot het op je schoot staat. Je voelt of de baby mee werkt bij het gaan staan en dan vinden ze dit vaak een leuk spelletje. Als dat niet gebeurd dan zijn ze nog niet toe aan het gaan staan. In dat geval is het beter om de baby onder de armen te pakken en zo te helpen met gaan staan op schoot.

baby stat op schoot

Is je baby toe aan een wilder spel, doe dan de volgende spelvariatie: Bij het hanengekraai til je de baby hoog op. Als je de baby zelfs op je schouders of op je hoofd wilt zetten dan is het handig om het spel te beginnen waarbij je de baby andersom neer zet op schoot en je dus naar de rug kijkt.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spelletje ervaart de dreumes het ritme van het lied, stimuleer je de grote motoriek en versterk je als verzorger de band met het kind. 

Ga op de grond zitten met de dreumes op je knieën, face to face en houdt de dreumes bij de heupen vast. Zing het lied en beweeg je benen snel op en neer in het ritme van het lied. Daardoor is er aan het eind van elke zin heel even een rustmoment. Als je kukelekuh roept, buig je je benen en til je je knieën dus op. Je dreumes zit nu hoog op je knieën. Laat vervolgens je benen rustig zakken en kakel als een kip. Daarna kun je het spel herhalen.

Is je dreumes toe aan een wilder spel, laat je benen dan niet rustig zakken maar doe ze uit elkaar en de dreumes valt in het gat tussen je benen. Doe daarna het geluid van een ei leggen na met de vinger in je mond tegen je wang: Plok! of zeg gewoon “plok!” Het vallen kun je met beleid doen, door je handen onder de billen van de dreumes te doen of je benen minder hoog op te trekken, zodat de dreumes minder hoog valt.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spelletje stimuleer je de peuter om in de maat te spelen en om op tijd te stoppen. Ook stimuleer je de taal-spraakontwikkeling.

1. Spel met ritmestokjes

Nodig: 2 ritmestokjes per persoon

Geef de peuter 2 ritmestokjes en tik samen in de maat mee terwijl je het lied zing. Stop met tikken tijdens “kukelekuh” en verstop de stokjes met een groot gebaar onder je benen. Stimuleer de peuters om mee te doen met de kukelekuh. Vraag als de peuter op stok zit wat een kip zegt. Als het tok tok tok zegt pak je de stokjes en begin je met tikken en kakelen in de maat van het lied om vervolgens weer het spel te herhalen.

Tikvariaties

1. Tik de stokjes op elkaar.

2. Tik de stokjes op de grond tussen je benen.

3. Tik de stokjes op de punten van je schoenen.

Klik hier om te lezen hoe je ritmestokjes maakt: Stokjesknutsel

2. Spel met kippen

Nodig: 1 lange bezemsteel en voor elk kind een kip.

Klik hier om te lezen hoe je een kip maakt: Kipknutsel

Geef elke peuter een kip en neem de stok rechtop met je mee terwijl je samen rond rent door de ruimte. Begin eerst met kakelen en start dan met het zingen van het lied. Als je kraait leg je de stok neer op de grond en moeten alle kippen op de stok komen. Daarna begint het spel opnieuw.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spelletje stimuleer je de kinderen om in de maat te rennen en om op tijd te stoppen. Ook stimuleer je de taal-spraakontwikkeling en de grote motoriek.

Zet voor elk kind een stoel klaar, verspreid in de ruimte. Alle kinderen kakelen als een kip en ren door de ruimte om alle stoelen heen. Zing vervolgens het lied en bij “Kukelekuh” gaat elk kind op een stoel staan. Tel vervolgens tot 3 en dan springt iedereen van zijn stoel af. Is het spel en het lied bekend, geef de kinderen om de beurt de opdracht om voor haan te spelen en te kraaien waarna vervolgens iedereen op een stoel gaat staan.

Tip: Leer de kinderen het plokgeluid te doen wat ik bij de dreumesactiviteit heb beschreven. Als ze dit kunnen is het leuk om na de 3 tellen de plok te doen en dan van de stoel af te springen.

Spelvariatie voor in de gymzaal.

Zet in de gymzaal een paar banken verspreid in de ruimte. Zing het lied en de kinderen rennen rond tot de haan kraait. Dan moeten alle kinderen tijdens de kukelekuh zo snel mogelijk op de bank gaan staan. Als je gaat kakelen mogen ze weer rondrennen.

Als dit spel bekend is wijs je een kind aan die de haan is. Als de haan kraait mag hij/zij de kinderen tikken die nog niet op de bank staan. Als je getikt bent dan mag je aan de kant met de ritmestokjes meetikken met het liedje tot de haan kraait.

Gaat dit goed dan kun je het moeilijker maken door de gymbank om te draaien. Aan de onderkant zit een lage balk. De kinderen moeten dan meer hun best doen om te blijven staan.

kippen op stok