Bekijk hier het lied: Nijlpaard

Muzikale spelletjes

  • Baby 0-1 jaar

Met dit spelletje ervaart de baby de maat en de vorm van het lied en het versterkt de band tussen de baby en de verzorger.

Ga op een stoel zitten met je baby op schoot. Houd de baby laag vast bij de heupen. Stamp om de beurt met je voeten op de grond. Bij “Plons!” doe je je benen uit elkaar en valt de baby tussen de benen naar beneden. Om ervoor te zorgen dat de baby niet hard valt, laat je de heupen los en doe je je handen onder de bovenbenen en billen en laat je het rustig omlaag vallen. Als ze wat ouder zijn en wel in zijn voor een wilder spelletje dan kun je dit wat sneller doen.

  • Dreumes 1-2 jaar

Met dit spel ben je met stampen en vallen en opstaan vooral bezig met de grote motoriek.

Zing het lied en loop samen met je dreumes stampend rond. Bij “Plons!” val je samen op de grond. Als het zomer is kun je dit buiten doen met een badje water. Loop er eerst stampend omheen en bij de “Plons!” spring je erin.

  • Peuter 2-4 jaar

Met dit spelletje ervaart de peuter de vorm van het lied en moet het dus wachten met gooien tot de plons. 

Nodig: nijlpaardknuffel, badje zonder of met water.

Je peuter heeft een nijlpaardknuffel en stampt daarmee op de grond. Bij de plons gooit hij het nijlpaard in het badje.

  • Vanaf 4 jaar

Met dit spel spelen de kinderen in de maat en zijn ze bezig met de muzikale ontwikkeling.

Nodig: trommels en 1 bekken

Geef alle kleuters een trommel of iets om op te trommelen en 1 kind krijgt het bekken. Zing het lied en sla op de trommel in de maat. Bij de plons mag het kind op het bekken slaan. Wie mag hierna op de bekken slaan?

Reactiespel
Nodig: 1 trommel en 1 bekken, meerdere hoepels en een grote ruimte zoals een speellokaal.

Leg de hoepels verspreid neer op de grond in het speellokaal. Geef 1 kind het bekken. Laat de kinderen rond stampen terwijl je op de trommel slaat. Als het kind op het bekken slaat moeten ze in de hoepel springen. Hierbij hoef je dus niet het liedje te zingen. Het kind mag 1 keer slaan op het bekken en moet het daarna doorgeven aan de volgende. Bij welk kind duurde het het langst voor ze in de hoepel mochten springen?

Tip voor een warme dag.
Nodig: een tafel waarop een bakje met water staat.

Sla om de beurt met je handen/vuisten op de tafel en bij de plons sla je in het teiltje met water en spetter je jezelf nat. Ben je met veel kinderen dan heb je meerdere tafels en bakjes water nodig.